ÉRDEKESSÉGEK TÖRÖKORSZÁGRÓL

 

A Kelet és Nyugat között, Európa és a Közel-Kelet határán terül el ez az ezerarcú világ – Törökország. Csak háromórányi repülő út választ el a helytől, ahol minden lépésnél meglep és elvarázsol a festői táj, a történelmi emlékek, a helyi szokások és az itt élő emberek. A természet és a táj szorosan összekapcsolódik a történelemmel és a kultúrával. Anatóliában találhatóak azok a települések, melyek 9000 éves múltra tekintenek vissza. Az ország mai határait az I. világháború után, 1923-ban a lausanne-i béke megkötését követően nyerte el, mely egyben a köztársaság kikiáltását is jelentette. A különböző kultúrák és vallások, melyek hosszú időn keresztül hatással voltak az országra, felbecsülhetetlen mennyiségű építészeti, kulturális és történelmi emlékeket hagytak hátra. Az időszámításunk kezdetén történelmi jelentőséggel bíró városok, mint Trója, Pergamon, Efezus, Didim, Perge vagy Aspendos, megőrizték épületeiket és műemlékeiket. Törökországban, ebben a kontrasztokkal teli világban a mecsetek szomszédságában az ortodox templomok éppúgy megtalálhatók, mint a római amfiteátrum árnyékában a hettita települések.

 

Török konyha

A török konyha világhírű, különösen a zöldséges előételek, a sültek, a kebab, nem beszélve az édességekről. Megeshet azonban, hogy aki nincs hozzászokva, kicsit olajosnak vagy nehéznek talál bizonyos ételeket, ezért érdemes kis adagokban fogyasztani az ételt, különösen a nagy melegben. A hagyományos paradicsomos és zöldséges levesek, a töltött zöldségek (dolma, szárma), a házi tészták, sült zöldségek, hidegtálak, a sokféle húsétel és a több száz édesség mindenképpen kipróbálásra érdemes.

Kebab.jpg Traditional_Turkish_and_Greek_dinner_meze_table.jpg Turkish_Traditional_Pide_Pizza_Lahmacun.jpg baklava_with_pistachio.jpg

Italok

Számtalan helyi alkoholos- és üdítőitalt próbálhatnak ki a nyaralásuk alatt. A legjellegzetesebb a török rövidital, a raki, egy 42%-os alkoholtartalmú ánizs-szőlő pálinka. A legnépszerűbb sör az Efes Pilsen, a leghíresebb borok pedig Kappadókiából és Pamukkale környékéről származnak. A friss gyümölcslevek mellett kóstolják meg az Ayran-t, ami egy sós joghurt ital, kiváló szomjoltó, különösen jéggel szervírozva. Nagyon egészséges és régtől fogva ismeretes az Ayran vérnyomásszabályzó hatása. A hagyományos fekete tea és az almatea a legnépszerűbb ital napközben, vásárlókat, vendégeket is szívesen kínálnak ezzel.

Drinking_Traditional_Turkish_Tea_with_Turkish_tea_cup_and_copper_tea_pot.jpg Traditional_turkish_raki_and_snacks_on_table.jpg Turkish_coffee_with_delight_and_traditional_copper_serving_set.jpg

 

Sun&Fun Holidays - Minőség és Biztonság